LIRAZ

בינה מלאכותית ופסיכולוגיה

לירז משמשת כחברה בועדה להתאמת המשפט לאתגרי החדשנות והאצת הטכנולוגיה של משרד המשפטים. לירז חוקרת את השפעות הבינה המלאכותית על אספקטים שונים בחיינו, ומייעצת לחברות על השילוב שבין בינה מלאכותית ופסיכולוגיה. בין היתר לירז מסייעת לחברות לעצב רובוטים שמסוגלים להראות אמפתיה, לייצר אינטראקציות אנושיות ולעודד אנשים להיפתח אליהם.

השימושים בבינה מלאכותית (AI) ממשיכים להעמיק ולחדור אל חיי היום-יום. כבר היום בינה מלאכותית יכולה לכתוב קוד טוב יותר ממתכנת לאבחן מחלות, להמליץ על השקעות בבורסה ואפילו לקרוא מחשבות ולפרש את החלומות שלכם.

מחקרים שנעשו לאחרונה מצאו כי בינה מלאכותית נמצאה כאמפטית ומתחשבת יותר מרופאים ויותר מכך,  בני אדם מצליחים לייצר קשר רגשי ועמוק עם רובוטים, אך מה ההשלכות של אינטראקציה עם בינה מלאכותית על הפסיכולוגיה שלנו? על האופן בו אנו מעבדים מידע? על הזוגיות שלנו?

יצא לכם להרהר פעם למה גם סירי וגם אלקסה הן דמויות נשיות?

נמצא שכשהרובוט היא דמות של אישה, משתמשים, בעיקר בני נוער וצעירים, פונים אליה בצורה חביבה יותר ומרגישים בנוח לספר לה דברים רגישים. מחקרים מראים שהחיבור הרגשי גבוה יותר לדמויות וירטואליות נשיות כי אנו נוטים לקשר דמויות נשיות עם הכלה ואמפתיה, בעוד שהגברים נתפסים כיותר 'ענייניים'.

את אחת הדוגמאות המשעשעות (וההפוכות) להאנשה של רובוט ניתן לראות באפליקציית הניווט Waze. כאשר בוקע ממנו קול של אשה, גברים נוטים, בצורה טבעית למדי, לצעוק על ווייז ולריב איתו, למרות שיודעים שאין לאפליקציה מודעות. אחד הדברים המעניינים שנמצאו שכאשר לוייז יש קול סמכותי של גבר, גברים נוטים להקשיב לו יותר וכאשר יש לו קול של אישה, נוטים להקשיב לו פחות. החלק האירוני הוא שכאשר גברים מתעצבנים על האפליקציה, הם נוטים לעשות 'דווקא״ ולא לנסוע על פי ההמלצה שלה.

ומה קורה במשחקי מחשב?

בפורטנייט, אחד המשחקים הפופולריים, למרות שמרבית השחקנים הם גברים, ה״סקינים״ הכי פופלריים – שהם למעשה התלבושת והמאפיינים של הדמות, הם לרוב דמויות נשיות.

תקשורת עם בוט מספקת צורך שונה מאינטראקציה אנושית. ההנאה מונעת מזה שלא צריך להשקיע באינטראקציה. אתה יכול להשיג את כל מטרותיך, מהבסיסית ביותר ועד לצרכים הרגשיים, ללא שנדרשת השקעה באדם השני, ללא צורך להיות נחמד, לחייך, להיות מעורב או להתחשב. כאשר הבוט משיב באופן שסותר יחסי כוחות אלו, למשל כאשר בוטים לא היו מספיק אדיבים או העמידו את המשתמש במקום, הנבדקים סיימו את האינטראקציה באופן מיידי או עשו שימוש באלימות מילולית כלפי הבוט.

הדומיננטיות על יישות וירטואלית, גורמת לבני אדם לחוש טוב יותר לגבי עצמם ולקבל תחושת שליטה בחייהם. במילים אחרות, במטרה להעלות את הערך העצמי יש לנו צורך במערכת יחסים אחת לפחות שייתקיימו בה הבדלי כוח. מי מועמד טוב יותר לכך מהבוט?

רוצים לשמוע עוד?

הרצאות

האם בינה מלאכותית תוכל לקבלת החלטות עבורנו?

השימושים בבינה מלאכותית (AI) ממשיכים להעמיק ולחדור אל חיי היום-יום. כבר היום בינה מלאכותית יכולה לאבחן מחלות, להמליץ על השקעות בבורסה ואפילו לקרוא מחשבות. מחקרים שנעשו לאחרונה מצאו כי בינה מלאכותית נמצאה כאמפטית ומתחשבת יותר מרופאים ויותר מכך, בני אדם מצליחים לייצר קשר רגשי ועמוק עם רובוטים, אך האם זה אומר שבינה המלאכותית תוכל לקבל עבורנו החלטות?

במובנים מסוימים יש לבינה המלאכותית יתרון על פני הגורם האנושי - יש לה יכולת לעיבוד כמויות עצומות של נתונים, היא לא מתעייפת ורציונאלית הרבה יותר מבני אדם, אבל אין לה רגשות. אף על פי שאנחנו אוהבים לחשוב על עצמנו כעל אנשים רציונאליים, 80% מההחלטות שאנו מקבלים מבוססות על רגש או תחושות בטן.

מה שאנו מכנים אינטואיציה, היא בעצם עדות לרגשות ותחושות הפועלים מתחת לסף התודעה. לכן, למרות שקבלת החלטות נתפשת כתהליך מחושב ורציונלי, קבלת החלטות לא תתקיים ללא רגש.

במציאות של ימינו, בה קצב השינויים הולך וגדל חשוב לשלב את המרכיב הרגשי כמו גם המרכיב הרציונאלי. בינה מלאכותית לא תוכל להחליף בני אדם אבל בהחלט תוכל לייתר ייתרון משמעותי למי שידע למנף את היכולות שלה לתועלתו.

תחליף גם אותנו? היחסים מסוכנים של האדם עם הבינה המלאכותית

ה׳באזז׳ של הבינה המלאכותית רק הולך ומתעצם’ רק היבט אחד ומשמעותי לא הובא בחשבון: כיצד הבינה המלאכותית תשפיע עלינו ברמה הפסיכולוגית? אילו השלכות יהיו להשפעה הזאת, ומה אנחנו לא מביאים בחשבון באינטראקציות עם בינה מלאכותית? האם ההשפעה עלינו שונה כאשר הבינה המלאכותית מדברת בקול של גבר או בקול של אישה? איזה סוג של אנשים יעדיפו לספר לסירי את כל הסודות שלהם ומה גורם לנו לכעוס על בינה מלאכותית?

עם הזמן התוכנות הללו, שמבוססות על בינה מלאכותית, ייהפכו לישויות המכירות את ההרגלים, התחביבים ותחומי העניין שלנו - לא פחות, אם לא יותר, מחברינו וקרובינו. למגמה מסוג זה יש השלכות פסיכולוגיות מרחיקות לכת.

ד״ר לירז מרגלת תיקח אותנו למסע מרתק שיחשוף את כל מה שאנחנו לא לוקחים בחשבון כשאנחנו חושבים על בינה מלאכותית ואיך, אם לא נשים לב, היא הולכת לשנות את כל הפסיכולוגיה האנושית?

צרו קשר