הSkill-Set המנטליים שיאפשרו לכם לעצב תודעה חדשה ולהתמודד ביעילות עם האתגרים של ימינו
המציאות החדשה מתאפיינת באי וודאות, מורכבות ועמימות, קצב שינויים גבוה ותחושה של איבוד שליטה. כל אלו מייצרים חרדה וקיבעון מחשבתי. בשנים האחרונות נחקרו רבות תכונות האישיות, המיינדסט והכישורים המאפשרים להצליח לא רק להתמודד עם אתגרי המציאות, אלא גם להגיע להישגים ולחולל את השינוי הנדרש.
הממצא המשמעותי הוא שאין קשר בין רמות הלחץ שאדם חווה לתחושות השליליות בחייו, אנשים שחווים רמות לחץ גבוהות יכולים להתמודד באופן מיטבי באמצעות שינויים תודעתיים קטנים וקבלת החלטות מודעת.
אם בעבר ייחסנו להצלחה את תכונות ההמיספרה השמאלית – אנאליטיות, חשיבה מערכתית, ירידה לפרטים, המציאות החדשה מחייבת שינוי תודעתי. בימינו התכונות המשמעותיות להצלחה הן דווקא התכונות הרכות, אמפתיה, יצירתיות, היכולת להפגין פגיעות וחוסן נפשי.
הפרקטיקות שנרכוש בסדנה יאפשרו למלא את המאגרים באנרגיות חדשות שיאפשרו לנו לצמוח ולהוביל אחרים לצמיחה. נבין כיצד לאמץ גמישות מחשבתית ויצירתיות, להתמודד עם דחיינות, לצאת מאזור הנוחות, להפסיק להיות ריאקטיביים ולהתחיל ליזום ולעצב את המציאות של חיינו.
"ההמון הוא פתי וקל להשפעה, אין הוא ביקורתי, והבלתי סביר אינו קיים עבורו... מי שרוצה להשפיע עליו אינו זקוק לטיעונים לוגיים מתונים, אלא עליו להתבטא בצבעים עזים, להפריז, ולחזור שוב ושוב על אותם דברים".
פרויד, "פסיכולוגיה של ההמון ואנליזה של האני"
כיצד מספרים סיפור שיעורר את הרגש הנכון, שילחץ על הכפתורים הנכונים במוחים של המשתמשים ויניע אותם לפעולה. בהרצאה זו נחשוף את הפרקטיקות מאחורי האופן שבו מעצבים לנו את התודעה, נבין עד כמה הרצון החופשי הוא אשליה ומדוע הבחירות שאנחנו עושים הן לא באמת שלנו.
מחקרים שנעשו בשנים האחרונות מראים שמעל 85% מההחלטות שאנחנו מקבלים מושפעות מרגש, לכן כאשר מבינים כיצד ללחוץ על כפתורי הרגש הנכונים, כל כך קל להפעיל אותנו. כיצד זה בא לידי ביטוי בחיי היומיום שלנו והאם אנחנו יכולים להימנע מכך?
אנחנו אוהבים לחשוב על עצמנו כעל יצורים רציונאליים, אנחנו קולטים מידע מהסביבה, שוקלים אותו ביסודיות ומקבלים החלטות מחושבות. למרות שנוח לנו לתפוס עצמנו כך, רוב ההחלטות היומיומיות שלנו מבוססות על תחושות בטן ותגובות אוטומטיות המצויות מחוץ למודעות.
אינספור ראיונות שנעשו עם צרכנים חשפו חוסר ההבנה בסיסי הנוגע לכוחות המעצבים את התנהגות הרכישה שלהם. הצרכנים אמנם מודעים לכך שהם מהווים מטרה לפעילות שיווקית אגרסיבית. עם זאת הם מאמינים בלב שלם שהם חזקים, עצמאים במחשבתם ואינם נתונים למניפולציות שיווקיות. כאשר נשאלים כיצד הם מקבלים החלטות על רכישת מוצר מסוים הם מדברים על תהליך חשיבה מאומץ ורציונאלי.
ד"ר לירז מרגלית, הפסיכולוגית של האינטרנט, תציג תובנות המבוססות על מחקרי צרכנים הנוגעים לאופן שבו אנו מקבלים החלטות רכישה, אילו גורמים מודעים ולא מודעים משפיעים על תהליכי קבלת ההחלטה ותדגים כי לרגש ולדחפים פרימיטיביים יש תפקיד מאד משמעותי בהחלטות הרכישה שלנו. יותר משנרצה להודות בכך.
עידן הדיגיטל ואפליקציות ההכרויות שינו את כללי המשחק. בימינו הדרך הנפוצה ביותר להכיר בן זוג היא בדיגיטל מה ששינה לחלוטין את משחקי החיזור הקלאסיים. הנורמות השתנו, המקום שתופסים הזוגיות והאהבה בחיינו השתנה, הצרכים שלנו השתנו ואם כל זה לא מספיק - הדרך העוברת בין המאצ׳ הראשוני באפליקציה ועד המפגש המיוחל - הרבה יותר מאתגרת.
אז על מה אנחנו מוותרים כאשר מחליטים להכיר דרך האפליקציה, מדוע האופן שבו מוחנו עובד לא משתלב טוב עם עולם הדיגיטל והאם יש עוד סיכוי למצוא אהבה בימינו?
בעולם שבו הכל כל כך זמין, נגיש ובשפע, הערך של המוצרים באופן טבעי יורד. כמו שאפשר מראש להזמין בגד מחו"ל בכמה מידות ולא להצטער אם הוא לא יושב טוב, אותה תפישה חילחלה לזוגיות. אנו מכורים לריגוש שבחוסר הוודאות, לתחושה שהכל פתוח, שהכל אפשרי. אך בטווח הארוך, יותר מדי בחירה פוגעת באיכות החיים ואפילו משתקת.
באיזו מידה החלטותיכם מבוססות על שיקולים רציונאליים ובאיזו מידה הן מבוססות על רגש?
אף על פי שאנחנו אוהבים לחשוב על עצמנו כעל אנשים רציונאליים, 80% מההחלטות שאנו מקבלים אינן תוצאה של שיקול דעת מעמיק. באופן מפתיע לגורמים לא מודעים יש השפעה מרחיקת לכת על התנהגותנו, הרבה יותר מאשר לגורמים אליהם אנו מודעים וזאת - מבלי שנהיה כלל מודעים לגורמים הללו או להעריך את השפעתם.
מה שאנו מכנים אינטואיציה, היא בעצם עדות לתהליך מורכב של איתות ביולוגי הפועל מתחת לסף התודעה. אנחנו נולדים עם מנגנון אוטומטי המאחסן את ההתנסויות הקודמות ובונה מהם דפוסים. לכן, למרות שקבלת החלטות נתפשת כתהליך מחושב ורציונלי, קבלת החלטות לא תתקיים ללא רגש.
השימושים בבינה מלאכותית (AI) ממשיכים להעמיק ולחדור אל חיי היום-יום. כבר היום בינה מלאכותית יכולה לאבחן מחלות, להמליץ על השקעות בבורסה ואפילו לקרוא מחשבות. מחקרים שנעשו לאחרונה מצאו כי בינה מלאכותית נמצאה כאמפטית ומתחשבת יותר מרופאים ויותר מכך, בני אדם מצליחים לייצר קשר רגשי ועמוק עם רובוטים, אך האם זה אומר שבינה המלאכותית תוכל לקבל עבורנו החלטות?
במובנים מסוימים יש לבינה המלאכותית יתרון על פני הגורם האנושי - יש לה יכולת לעיבוד כמויות עצומות של נתונים, היא לא מתעייפת ורציונאלית הרבה יותר מבני אדם, אבל אין לה רגשות. אף על פי שאנחנו אוהבים לחשוב על עצמנו כעל אנשים רציונאליים, 80% מההחלטות שאנו מקבלים מבוססות על רגש או תחושות בטן.
מה שאנו מכנים אינטואיציה, היא בעצם עדות לרגשות ותחושות הפועלים מתחת לסף התודעה. לכן, למרות שקבלת החלטות נתפשת כתהליך מחושב ורציונלי, קבלת החלטות לא תתקיים ללא רגש.
במציאות של ימינו, בה קצב השינויים הולך וגדל חשוב לשלב את המרכיב הרגשי כמו גם המרכיב הרציונאלי. בינה מלאכותית לא תוכל להחליף בני אדם אבל בהחלט תוכל לייתר ייתרון משמעותי למי שידע למנף את היכולות שלה לתועלתו.
תחליף גם אותנו? היחסים מסוכנים של האדם עם הבינה המלאכותית
ה׳באזז׳ של הבינה המלאכותית רק הולך ומתעצם’ רק היבט אחד ומשמעותי לא הובא בחשבון: כיצד הבינה המלאכותית תשפיע עלינו ברמה הפסיכולוגית? אילו השלכות יהיו להשפעה הזאת, ומה אנחנו לא מביאים בחשבון באינטראקציות עם בינה מלאכותית?
האם ההשפעה עלינו שונה כאשר הבינה המלאכותית מדברת בקול של גבר או בקול של אישה? איזה סוג של אנשים יעדיפו לספר לסירי את כל הסודות שלהם ומה גורם לנו לכעוס על בינה מלאכותית?
עם הזמן התוכנות הללו, שמבוססות על בינה מלאכותית, ייהפכו לישויות המכירות את ההרגלים, התחביבים ותחומי העניין שלנו - לא פחות, אם לא יותר, מחברינו וקרובינו. למגמה מסוג זה יש השלכות פסיכולוגיות מרחיקות לכת.
ד״ר לירז מרגלת תיקח אותנו למסע מרתק שיחשוף את כל מה שאנחנו לא לוקחים בחשבון כשאנחנו חושבים על בינה מלאכותית ואיך, אם לא נשים לב, היא הולכת לשנות את כל הפסיכולוגיה האנושית?
אם הפסיכותרפיה הקלאסית טוענת שהמטרה של אנשים בעולם היא לא לסבול, הפסיכולוגיה החיובית טוענת שניתן לא רק למתן את הסבל, אלא לאפשר לאנשים להגשים את עצמם, לממש את הפוטנציאל שלהם בחיים ולחיות חיים מלאי משמעות בלי שום קשר למידת העושר, לגנטיקה או לרקע המשפחתי ממנו באנו.
כאשר בוחנים את חייהם של אנשים שהגשימו את עצמם, נמצאו שאותם אנשים אימצו לעצמם דרכי חשיבה ודפוסי התנהגות שהשפיעו על התודעה שלהם והתודעה החדשה גרמה להם להתייחס אחרת לחיים ולקבל מהם הרבה יותר.
בהרצאה נלמד כיצד ניתן למתן את הסטרס בחיינו, כיצד להשקיע את האנרגיה במקומות הנכונים וכיצד להתמודד בצורה יעילה עם שינויים. באמצעות מספר צעדים קטנים שיש לתרגל, נוכל לא רק לחיות טוב יותר אלא להגשים את מלוא הפוטנציאל שלנו.
רגשות רציונאליים - תובנות מתחום תורת המשחקים וכלכלה התנהגותית להצלחה בחיים
מה באמת משפיע על ההתנהגות שלנו? האם אלו האסטרטגיות הרציונליות שאנו משקיעים כל כך הרבה זמן לפתח אותן, או שאולי דווקא לתחושות ולרגשות שלנו יש את ההשפעה הרבה ביותר? בעולם שמקדש תכנון ואסטרטגיה, זה עשוי להפתיע שמעל 90% מההתנהגות שלנו מוכתבת על ידי תהליכים לא מודעים, ולא על ידי חשיבה ותכנון.
הבחירות שלנו מושפעות מנורמות חברתיות, הטיות קוגניטיביות, מצבים רגשיים ואפילו מהאופן שבו מעוצבת הסביבה שלנו. למעשה האדריכל האמתי מאחורי הבחירות שלנו הוא לא באמת נגיש ואנחנו לא תמיד מבינים מהם הגורמים האמיתיים מאחורי ההחלטות שלנו.
בהרצאה נבין לעומק את ההשפעות שפועלות עלינו באופן לא מודע, את ההטיות הקוגניטיביות שלנו וכיצד ניתן לנבא את חוסר הרציונאליות שלנו.
ההרצאה מספקת כלים פרקטיים שיאפשרו לנו להבין את ההחלטות שלנו ושל אחרים טוב יותר.