החשיבה האנושית רצופה בכשלים ובהטיות קוגניטיביות. אבל אם בני אדם לא מצייתים לחוקים רציונליים, כיצד ניתן לחזות את התנהגותם? כאן בא לעזרתנו תחום המחקר של כלכלה התנהגותית – אף שבני אדם אינם עוקבים אחרי לוגיקה כלכלית טהורה, הסטיות שלהם אינן רנדומליות, אלא ניתנות לניבוי.
היישום הפרקטי שלה הוא ״עיצוב התנהגות״ (Behavioral Design)- התערבות כמעט לא מורגשת שמטרתה לשנות את האופן שבו אנשים מקבלים החלטות. כיצד ניתן לדחוף אנשים להחלטה מסוימת מבלי לשנות את התגמול המוצע להם על אותה החלטה? משנים את האופן שבו מציגים את התגמול, שינוי באופן הצגת התמריצים. נמצא שתמריץ כספי לא בהכרח מוביל לתוצאה הרצויה.
אחד הכישלונות המהדהדים בניסיון להבין מה מניע אנשים טמון בהנחה שאם רק נספק להם תמריצים, נוכל ליצור שינוי התנהגות אך בהרבה מקרים שינוי הממשק, שינוי התמריץ או יצירת ערך לשחקן, היו הרבה יותר משמעותיים לשינוי ההתנהגות.
כיצד לעשות שימוש בתובנות מתחום הכלכלה ההתנהגותי בכדי לעצב את סביבת המשתמשים הרצויה לנו?
כיצד משלבים עקרונות של נאדג׳ (דחיפה קלה ובלתי מורגשת)?
עיצוב הרגלים במהירות
הבנת הדרייברים והמוטיבציות המודעות והלא מודעת שמניעות שחקנים לפעולה
כיצד לעצב משחקים סביב מוטיבציות פסיכולוגיות שונות
הבנת מנגנון התגמול במוחנו
ד״ר לירז מרגלית בעלת דוקטורט בפסיכולוגיה, מתמחה בהתנהגות צרכנים, עיצוב התנהגות וקבלת החלטות, מרצה בכנסים בארץ ובעולם. מכונה ״הפסיכולוגית של האינטרנט״ (Digital Psychologist) עקב תרומתה להבנת התנהגויות בעידן הדיגיטלי. לירז משלבת בין עולמות הפסיכולוגיה, מודלים התנהגותיים וה-Big Data. היא בעלת טור קבוע במגזין הבינלאומי Psychology Today, במגזין העסקי Entrepreneur ובדה מרקר. מחקריה זכו לפרס המחקר הטוב ביותר בנוירומרקטינג והמחקר הטוב ביותר בתחום התנהגות צרכנים. בנוסף, זכתה בתואר ״כותבת השנה״ 2017 (contributor of the year) על ידי המגזין הבינלאומי CMSWire. ללירז ניסיון מחקרי ויישומי עשיר בניתוח תהליכי חשיבה והבנת צרכי הלקוח מזווית ייחודית המשלבת את חקר המוח, תהליכים קוגניטיביים ואינטראקציית אדם מחשב (Human Computer Interaction).
הירשמו לניוזלטר!
הירשמו לניוזלטר!